Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord

Dr. Bruno Dillemans

Algemeen & obesitas chirurg

Omega Loop Gastric Bypass

De Omega Loop Gastric Bypass (ook Mini Gastric Bypass of Single Anastomose Gastric Bypass genoemd)  werkt zowel restrictief, malabsorptief en hormonaal. Deze variant van de klassieke gastric bypass ( Roux –en –Y) kenmerkt zich door een andere maag-darm verbinding die wordt aangesloten op een lange, nauwe voormaag (maag ‘pouch’).

Deze ingreep werkt, zoals de klassieke gastric bypass, hoofdzakelijk doordat de hoeveelheid voedsel die je tijdens een maaltijd kan eten wordt beperkt, zonder hongergevoel en met een langdurig volheidgevoel. Anders dan bij de gastric bypass is er een meer uitgesproken malabsorptie (minder opname) van vooral vetten.

Deze ingreep is eveneens volledig omkeerbaar.

Mini Gastric Bypass

Op de afbeelding ziet u de slokdarm, maag en dunne darm. De Omega Loop Gastric Bypass operatie creëert met behulp van nietjes een nieuwe smalle en langwerpig maagreservoir (maag'pouch'), waardoor het verzadigingsgevoel snel optreedt (restrictief).Deze voormaag wordt volledig dichtgemaakt en van de rest van de maag gescheiden. De dunne darm wordt opgehaald en verbonden en vastgehecht aan de nieuwe maag. Deze nieuwe verbinding zorgt ervoor dat het maagsap, gal- en pancreassap met het voedsel kunnen worden vermengd. Dit is noodzakelijk voor een normale vertering.

Verschil met de Gastric Bypass

Het voordeel van de ingreep is dat er slechts één verbinding (maag-darm) moet gemaakt worden ipv twee bij de klassieke gastric bypass . Daarenboven lijkt de gewichtsafname bij heel zware patienten op lange termijn beter te zijn dan bij de klassieke bypass, en dit door de meer uitgesproken malabsorptie doordat er een groter gedeelte van de dundarm (2 meter) wordt gebypassed.

Het belangrijkste nadeel is dat de gal nu rechtstreeks terugvloeit in de maag, en soms, in de slokdarm met als mogelijk gevolg galreflux. Door deze chronische reflux van gal en het mogelijks verhoogd risico hierdoor voor kwaadaardigheid op lange termijn (> 30 jaar) is deze ingreep nog niet officieel toegelaten in de Verenigde Staten.
De echt lange termijn resultaten van deze techniek zijn nog onvoldoende gekend.
Door de meer belangrijke malabsorptie is er ook wat meer kans op ijzer-gebreks anemie en diarree.

Ingreep

De Omega Loop Gastric Bypass wordt steeds onder algemene verdoving uitgevoerd en via kijkoperatie (laparoscopisch). Na de operatie blijft u 2 à 3 nachten in het ziekenhuis.

Belangrijk: deze ingreep is omkeerbaar!

Indicatie

Wij stellen de Omega Loop of Mini Gastric Bypass voorlopig enkel voor aan patiënten met een leeftijd ouder dan 50 jaar en een BMI van meer dan 45.

Mogelijke complicaties

Cfr. Gastric Bypass en elementen hierboven aangebracht.

Eet en Drinkpatroon

Gelijkwaardig aan de Gastric Bypass.