Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord

Dr. Bruno Dillemans

Algemeen & obesitas chirurg

Banded Bypass

Bij een Banded gastric bypass wordt een vaste ring rond het kleine maagreservoir geplaatst met de bedoeling extra restrictie toe te voegen aan de gastric bypass werking.

Rondom het klein maagreservoir (maag’pouch’) wordt een niet aanpasbare band of ring (Minimizer of MidCal) geplaatst en aan de buitenzijde van de pouch vastgemaakt met enkele steekjes teneinde geen slippage van de band toe te laten. Deze band heeft 4 verschillende doormeters (omtrek 8 - 7,5 - 7 - 6,5 cm) en kan dus naargelang de breedte van de pouch adequaat aangepast worden tijdens de ingreep. De bedoeling is dat de mooie gewichtsafname na 1 jaar ook beter overeind blijft op lange termijn (5-10 jaar na de gastric bypass). Meerdere recente studies bevestigen inderdaad deze bevinding waardoor wij deze bijkomende chirurgische optie nu ook voorstellen aan onze ècht zware patienten (BMI > 45) die voor een gastric bypass gaan. Dit maagbandje is evenwel (nog) niet terugbetaald door het RIZIV.

Een mogelijk nadeel van dit bandje is dat sommige patiënten op lange termijn meer hinder ondervinden bij het eten van vast voedsel en dat in zeldzame gevallen een ingroei van het bandje in de maagpouch kan optreden.

banded bypass